Geldersedam 44, 's-Hertogenbosch

verkocht

Details

Overdracht

Status
verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
appartement
Soort appartement
benedenwoning
Aantal woonlagen
1
Woonlaag
1
Kwaliteit
normaal
Bouwvorm
bestaande bouw
Bouwjaar
1925
Open portiek
nee
Onderhoud binnen
uitstekend
Onderhoud buiten
uitstekend
Keurmerken
energie Prestatie Advies en bouwkundige Keuring
Voorzieningen
tv kabel, rookkanaal, schuifpui en glasvezel kabel
Isolatie
dubbel glas

Energie

Energielabel
E
Verwarming
c.v.-ketel
Warm water
c.v.-ketel
C.V.-ketel
gas gestookte combi-ketel uit 2003 van HR, eigendom

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
118 m²
Perceeloppervlakte
189 m²
Inhoud
449 m³

Indeling

Aantal kamers
4
Aantal slaapkamers
3

Buitenruimte

Ligging
aan park, aan rustige weg, in centrum, in woonwijk en vrij uitzicht
Tuin
patio/atrium met een oppervlakte van 40 m²

Bergruimte

Schuur/berging
inpandig

Omschrijving

Jaren dertig symmetrie aan de “Bossche Maliebaan”.

“glas in lood”, “Art Deco”, “kamer en suite”, “terrazzo vloeren”, en “Tudor leipannen”. Hier is het allemaal aanwezig of liever gezegd bewaard gebleven. Het gaat hier om een authentieke woning met oorspronkelijke dertigerjaren details.

Maar eerst iets over de “Maliebaan”. Aan het begin van de 19e eeuw bestonden er al plannen om de Zuid-Willemsvaart te verleggen. Het nieuwe tracé van dit kanaal (dat er nooit kwam) is nog steeds terug te zien in het stratenpatroon van deze wijk. De Bosschenaren van destijds vonden het op de Utrechtse en Leidse Maliebaan lijken en zo werd deze uiterst brede laan het rond de jaren... lees meer

Jaren dertig symmetrie aan de “Bossche Maliebaan”.

“glas in lood”, “Art Deco”, “kamer en suite”, “terrazzo vloeren”, en “Tudor leipannen”. Hier is het allemaal aanwezig of liever gezegd bewaard gebleven. Het gaat hier om een authentieke woning met oorspronkelijke dertigerjaren details.

Maar eerst iets over de “Maliebaan”. Aan het begin van de 19e eeuw bestonden er al plannen om de Zuid-Willemsvaart te verleggen. Het nieuwe tracé van dit kanaal (dat er nooit kwam) is nog steeds terug te zien in het stratenpatroon van deze wijk. De Bosschenaren van destijds vonden het op de Utrechtse en Leidse Maliebaan lijken en zo werd deze uiterst brede laan het rond de jaren 30 officieus genoemd. Een deel daarvan heet nu Geldersedam.
Deze wijk was na “het Zand” de tweede uitbreidingswijk van den Bosch en het stratenpatroon van wijk de Muntel volgt dan ook dat van de stadswallen.

De kosten voor het verleggen van de Zuid-Willemsvaart en de ontzanding van de IJzeren vrouw voor het ophogen van de Muntel rezen de pan uit. Wel werd de voorname toegangsweg gehandhaafd. En deze markante woningen markeren, al ruim 90 jaar, die voorname toegang tot de binnenstad.
Bijgevolg waren de woningen in deze wijk te duur voor de doelgroep en konden alleen opgebracht worden door mensen met een hoger loon.
Die Zuid-Willemsvaart is hier dus nooit gekomen en de enige invulling bebouwing die ooit in dit park is gerealiseerd zijnde “Amazones”. Daar kijkt u langs en ziet u stadsmeer “de IJzeren vrouw”.
Andersom is het uitzicht veel mooier. Daar ziet men uw jaren 30 woning pus sang. Steile dakhellingen gedekt met leipannen gemarkeerd door een lange slanke solitaire schoorsteen. In verband gemetselde muren, rijkelijk versierd metselwerk met onder andere vlechtwerk. Markante raampartijen, een “Art Deco”-voordeur en àlle elementen die je van bij een markante woning uit dit era zou verwachten.


Indeling
Ook binnen is alles bewaard gebleven. Het is een diepe woning en dientengevolge treft men hier een lange gang aan met even zo lange terrazzo vloeren en lambrisering. De gang met vestibule heeft een tussenportaal met toog en loopt vervolgens helemaal door tot de aller achterste vertrekken. Dit alles met diverse originele glas in lood composities.

De woonkamer is een samenstel van twee “en suite” kamers beiden voorzien van een “Art Deco”-schouw en met elkaar verbonden door hoe kan het anders: “glas in lood”-schuifdeuren en inbouwkasten.

De drie grote slaapkamers, allen met inbouwkasten en paneeldeuren, hebben ook die enorme plafondhoogte.


Overige verdiepingen
kelder

Tuin
Patiotuin naast de woning.

Bijzonderheden
Er is sprake van enkele compromissen. Een moderne badkamer en luxe keuken, beiden met retro-elementen, hebben hun weg in deze woning weten te vinden. We koken immers niet meer op een kolenfornuis en af en toe in de rij staan voor een badhuis is er ook niet meer bij.
8 minuten lopen en je bent in de binnenstad (café de Unie) Een mooie route met jaren 30 bebouwing en twee bruggen.

360° video

3D plattegrond

Contact opnemen