Ook in de dorpen rondom Den Bosch is de vraag naar huizen groot

,,De laatste huizen verkocht ik aan mensen uit Haarlem, Utrecht en Amsterdam. De Amsterdammers kwamen rechtstreeks vanaf de gracht, verkochten om in Engelen te gaan wonen. Ze deden zo 75.000 euro bovenop de vraagprijs en dan moet er nog voor 2 ton worden verbouwd. Dat is nu de situatie hier. Sinds anderhalf jaar merk ik dat Engelen een alternatief voor Vught is geworden. Als je vrijstaand wil wonen in de regio Den Bosch, dan moet je ook in Engelen zijn.”

Ze deden zo 75.000 euro bovenop de vraagprijs en dan moet er nog voor 2 ton worden verbouwd

Bart van den Bighelaar, Bighelaardij makelaars

Sociale cohesie van een dorp

Van den Bighelaar merkt dat niet alleen de randstedelingen zo denken, maar ook de oorspronkelijke dorpsbewoners. ,,Ik ben hier zelf ook geboren en getogen en sta hier middenin het sociale leven. Dan hoor ik dat mensen die het dorp uit zijn gegaan graag terug willen komen om hun kinderen hier groot te brengen. Dat drijft de prijs enorm op.”

,,De basisscholen staan hier hoog aangeschreven, daar zitten ook kinderen uit de omliggende stadsdelen op. Daarnaast heb je hier de sociale cohesie van een dorp. Kinderen kunnen hier rustig rondfietsen en halen elkaar op na schooltijd, want er zijn volop pleintjes.”

Vorige week had ik 62 belangstel­len­den voor een pand. Het is echt een gekkenhuis

Bart van den Bighelaar, Bighelaar makelaars

Smeekbrief
Het lijkt alsof Van den Bighelaar reclame maakt voor zijn dorp als een aanprijzende VVV-folder, maar dat is helemaal niet nodig. ,,Per week komen er 1 of 2 huizen vrij, met de Haverleij erbij 4. Daar komen dan 30 tot 40 geïnteresseerden op af. Vorige week had ik 62 belangstellenden voor een pand. Het is echt een gekkenhuis.”

,,Ik heb het al twee keer meegemaakt dat mensen een bieding verloren en dan een dag later met een smeekbrief aan de deur stonden. Dat ze toch nog wat meer willen bieden. Sommige huizen halen Funda niet eens, omdat ik zo 4 tot 5 partijen ken aan wie we kunnen verkopen.”

Starters komen niet aan bod

Dat zijn dan geen starters, want die komen momenteel niet aan bod, merkt Van den Bighelaar. ,,Voor minder dan 320.000 euro komt er niks te koop en dan heb je een opknapper. Een tussenwoning kost minimaal 360.000 euro, tweekappers gaan weg voor 6 ton. Dat is niet op te brengen voor starters, want tegenwoordig studeer je tot je dertigste en gaan ze daarna op wereldreis. Er is niks gespaard en dan red je het gewoon niet. Anders is het als ouders flink bijspringen, maar op eigen kracht kun je hier niet kopen onder je dertigste. De starters die met niks beginnen staan hier buitenspel.”

Op eigen kracht kun je hier niet kopen onder je dertigste

Bart van den Bighelaar, Bighelaar makelaars

Brabants Dagblad: woningmarkt Engelen