Bokhovense Maasdijk 12, 's-Hertogenbosch

€ 2.100.000,- k.k.

Details

Overdracht

Vraagprijs
€ 2.100.000,- k.k.
Status
beschikbaar
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
woonhuis
Soort woonhuis
landhuis
Type woonhuis
vrijstaande woning
Aantal woonlagen
4
Bouwvorm
bestaande bouw
Bouwjaar
1874
Onderhoud binnen
goed
Onderhoud buiten
goed
Keurmerken
energie Prestatie Advies
Voorzieningen
tv kabel, buitenzonwering, airconditioning, rookkanaal, schuifpui, dakraam en glasvezel kabel

Energie

Energielabel
F
Verwarming
c.v.-ketel, airconditioning, vloerverwarming gedeeltelijk en elektrische verwarming
Warm water
c.v.-ketel
C.V.-ketel
gas gestookte combi-ketel uit 2020 van Intergas Kombi Kompakt HRE 36 / 30a, eigendom

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
735 m²
Perceeloppervlakte
8.020 m²
Inhoud
3.641 m³
Oppervlakte inpandige bergruimte
266 m²

Indeling

Aantal kamers
8
Aantal slaapkamers
3

Buitenruimte

Ligging
vrij uitzicht en aan vaarwater
Tuin
achtertuin met een oppervlakte van 5760 m²

Bergruimte

Schuur/berging
aangebouwd steen

Omschrijving

Het Bokhovense Veerhuis.

Villa uit de 19e eeuw met weergaloos uitzicht over een bocht in de Maas.

Een panorama als bij ''die Lorelei".
Ook voor schippers een markant navigatie object. Zeker in het epoche waarin de villa werd gesticht en schippers nauwelijks kaartmateriaal hadden.

Verkeersbruggen en andere markante gebouwen waar men op kon navigeren waren er nog niet. We spreken over het jaar 1875.
Typisch Neorenaissance met een rechthoekige bouwmassa en een afgeplat leistenen schilddak. Liefhebbers van Neorenaissancearchitectuur kunnen hier de vele details opsporen: De gedrukte korfbogen, een rijkelijk bewerkte kroonlijst, een geprofileerde bakgoot en vooral de dakkapellen met zware wa... lees meer

Het Bokhovense Veerhuis.

Villa uit de 19e eeuw met weergaloos uitzicht over een bocht in de Maas.

Een panorama als bij ''die Lorelei".
Ook voor schippers een markant navigatie object. Zeker in het epoche waarin de villa werd gesticht en schippers nauwelijks kaartmateriaal hadden.

Verkeersbruggen en andere markante gebouwen waar men op kon navigeren waren er nog niet. We spreken over het jaar 1875.
Typisch Neorenaissance met een rechthoekige bouwmassa en een afgeplat leistenen schilddak. Liefhebbers van Neorenaissancearchitectuur kunnen hier de vele details opsporen: De gedrukte korfbogen, een rijkelijk bewerkte kroonlijst, een geprofileerde bakgoot en vooral de dakkapellen met zware wangen.

Tegen het einde negentiende eeuw, toen deze villa werd gebouwd, moet zij als bijzonder luxe zijn ervaren.
De onderscheidende architectuur doet dat nog steeds.

Beter goed geleend dan slecht verzonnen;
De samenvatting van de afdeling monumenten van de gemeente 's-Hertogenbosch in de volgende bewoording:

"Het gebouw heeft monumentale waarde vanwege de gevels, de bouwmassa en de situering. Het ensemble draagt hieraan bij. Het pand heeft cultuurhistorische betekenis en is representatief voor de negentiende-eeuwse dijkbebouwing''.

Kort en bondig en daarmee is ook de aantrekkingskracht van dit cultuurhistorisch pand uitgedrukt: het ensemble van gevels, bouwmassa en situering. (de bocht in de Maas)

Na redelijk wat granaatinslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het veerhuis gerestaureerd en uitgebouwd tot een mondain horecacomplex.

Het betreft een gemeentelijk monument, beperkt tot de gevels het dak van de dijkwoning.


Indeling
Vintage café met een tweede gelagkamer waar men vroeger onder andere executieveilingen hield. Het gewone café was voor stamgasten en handelsreizigers. Op zondagen vooral in september zitten beide ruimtes en het terras vol met pelgrims op bedevaart naar St Cornelius in de middeleeuwse kerk.

De orangerie:
Een enorme orangerie uit 2018 met hightech elektrische bedienbare dakluiken en wanden. Elektrische overheadverwarming in combinatie met vloerverwarming. HR++ glas en 'vol geschuimde' gemoffelde profielen. Het uitzicht is ongekend. Waarvoor u deze ruimte ook gebruikt, alles is optimaal geïsoleerd volgens de allerlaatste kennis op het gebied van isolatie en klimaatbeheersing.

Het niet door muren gehinderd uitzicht over de Maas in deze vier seizoenen orangerie is 24/7 boeiend. De nationale vlag op de achtersteven geeft weer welke taal men aan boord spreekt. Wie weet komen zij van voorbij Dinant of het verre Frankrijk. Duitse en Nederlands vlaggen ziet men ook. In de schemer wegdromen je afvragen wat de bestemming is.

Juist in deze bocht geeft het wisselend patroon van met de navigatieverlichting de koerswijzing aan. Een bijzonder schouwspel dat vele voorbijgangers een poosje doet stilstaan.
Vanuit deze orangerie overziet u de bocht met elke avond dit wisselend patroon van rood bakboord-, groen stuurboordlicht in combinatie met helder stoom- en heklicht.
(De faciliteiten van deze orangerie worden gedemonstreerd in de video)

Een tweetal keukens: de een heeft het karakter van een spoelkeuken de andere die van een keuken ter bereiding van gerechten voor de 'kleine kaart' met diverse apparatuur.

Achterhuis:
Een tot feestzaal omgebouwd achterhuis. Hier ziet men de oorspronkelijke zware gebinten van het stallencomplex van de aloude herenboerderij. Het ziet er heel rustiek uit en is behoorlijk authentiek gebleven. Toilet groep met voldoende toiletten en wastafels voor alle genders.
De zware zolder moest, behalve het dak, veel kunnen torsen zoals hooi, strooi en zaaigoed. Deze zolder is nader in te delen. Wel is er een raveling ooit bedoeld voor een balustrade om op de verdieping dinerende gasten enigszins in contact te brengen met hen die op de begane grond feesten of dineren.

Serre aan achterzijde:
Serre grenzend aan de buitentuinen voor openlucht/tuinfeesten. De buitentuinen zijn voorzien van een nieuw gazon.
Bergruimte voor buitenmeubilair.


Eerste verdieping
Tienerslaapkamer. Badkamer met toilet en wastafel.

Niet nader ingedeelde enorme kamer met weergaloos 180 graden uitzicht over de rivier doormiddel van authentieke dakkapellen en moderne glaspartijen.
Deze dakkapellen zijn zo groot dat men ze vanuit de eerste verdieping ervaart als dakkappellen met venterbanken als een rondzit waar men daadwerkelijk plaats kan nemen. In de Engelstalige omschrijving gebruiken wij de aanduiding 'Bay windows'. Alledaags Engels voor een erker. Maar in deze context heeft het een extra lading. De bocht is ook een soort van baai.

Een bruisende en sensationele beleving om vanuit deze 'authentieke barokke erkers' de meanders van de rivier te overzien.

Dit tafereel kan zo mogelijk nog fraaier.
Met uw eigen luxueuze jacht, als een zwaan afgemeerd, aan uw ‘’eigen’’ robuuste steiger in de Maas.


Tweede verdieping
Overloop met zolder.

Overige verdiepingen
Zolder boven achterhuis.

De zware zolder moest, behalve het dak, veel kunnen torsen zoals hooi, strooi en zaaigoed. Deze zolder is nader in te delen. Wel is er een raveling ooit bedoeld voor een balustrade om op de verdieping dinerende gasten enigszins in contact te brengen met hen die op de begane grond feesten of dineren.

Tuin
Voortuin:
Riverside terras met ongekend uitzicht.

Achtertuin:
Gazon van 120 meter lang en 48 meter breed op het Zuid-Westen.
Ongehinderd zonovergoten gedurende de gehele dag.

Zij-tuin:
Met een afmetingen van 29 bij 13 meter is de zij-tuin bijzonder groot. Het is een enorme ravottuin met professionele speeltoestellen.


Bijzonderheden
Het Brabants Dagblad van 26 juli 1961 kopte: "Eén dagje Bokhoven is veertien dagen vakantie."
In dit artikel werd geschreven dat in Bokhoven niets te doen is behoudens op een warme zomerdag en op de zondagen in september. Verder helemaal niets. In het oude dorp ademen zeven voorbije eeuwen en zo’n tweehonderd dorpelingen die een goed bestaan vieren op beste kleigrond. In dit dorp kijkt men de auto nog na tot hij uit het gezicht verdwenen is’.
Enigszins relativerend doet men dat nog steeds. Behoudens bestemmingsverkeer is het hier nog steeds niet zo druk in de smalle straatjes. Van een onophoudelijke stroom fietsers kijkt men al lang niet meer op. Ze volgen de officiële fietsroutes en komen van over de sluisjes vanuit Gelderland of vanuit 's-Hertogenbosch, gaan hier via de dijk, en het karakteristieke Driekoningenplein naar Heusden Vesting of Vice Versa.
In de maand september staat het middeleeuwse kerkje van Antonius Abt centraal als bedevaartsoort. Pelgrims uit alle windstreken komen dan naar Bokhoven.

Die middeleeuwen heeft Bokhoven nooit helemaal afgeschud. Het praalgraf van 'Gravin Héléna de Montmorency' en 'Graaf Engelbrecht II van Immerseel' trekt nog altijd liefhebbers van 'de traditionele beeldhouwkunst'. Wellicht gaat een vergelijking met de Sixtijnse kapel al snel mank. De vergelijking met de 'Venus van Milo' zeker niet.

's-Hertogenbosch zelf is opgerukt tot waar de auto in 1961 helemaal verdwenen was…
Het fameuze 'stadsgedeelte Engelen - Haverleij' met zijn woonwijken als retro-kastelen is naar Bokhoven toegegroeid. Een natuurlijk gelijkende buffer scheidt de retro architectuur van de deels behouden middeleeuwse architectuur van het Oude Bokhoven. De faciliteiten, van Engelen – Haverleij, de tennisbanen, de 18 holes golfbaan, ''paviljoen restaurant Magnolia's'', de supermarkt, en het gezondheidscentrum zijn daarmee faciliteiten nabij Bokhoven.
Kindcentrum Antonius Abt van oudsher een 'Bokhovense basisschool' met een sterke streekfunctie is door de vestiging in het naburig 'slot Haverleij' terug naar Bokhoven gekomen.

De ontsluiting:

Macro-ontsluiting:
forensen hebben een mogelijkheid om via de doorgaande weg langs de Haverleij-kastelen al snel op de 4-baans weg te komen. (A59)

Micro-ontsluiting: Alle andere weggetjes kronkelen over dijken, brugjes, sluisjes of slingeren door het landschap.
Kortom: het bruisende stadscentrum van 's-Hertogenbosch ligt op vijftien autominuten afstand, met de fiets 20 minuten.

for the description in English please choose funda in English in the Funda Menu.

De gecombineerde 'drone- en style-video' is de mooiste video die wij ooit gemaakt hebben. In de video vliegt de drone ook langs en over de aanlegsteiger.

Het Bokhovense Veerhuis.

Villa from the 19th century with unequalled view over a bend in the Maas.

A panorama as with "the Lorelei".
Also for skippers a striking navigation object. Certainly in the period in which the villa was founded and skippers had hardly any charts.

There were no road bridges or other prominent buildings that could be used for navigation. We are talking about the year 1875.

Typically Neo-Renaissance with a rectangular building mass and a flattened slate roof. Lovers of Neo-Renaissance architecture will be able to detect the many details: The pressed basket-handle arches, a richly decorated cornice, k-style profiled gutters and especially the dormers with heavy cheeks.

Towards the end of the 19th century, when this villa was built, it must have been experienced as particularly luxurious.
The distinctive architecture still does.

Better to borrow well than invent badly;
The summary of the monument department of the municipality of 's-Hertogenbosch in the following words:

"The building has monumental value because of the facades, the building mass and the location. The ensemble contributes to this. The building has cultural-historical significance and is representative of nineteenth-century dyke construction''.

In short and to the point, the attraction of this cultural-historical building is expressed by the ensemble of facades, building mass and location. (the bend in the Maas)

After quite a few shell impacts during the Second World War, the Ferry House was restored and expanded into a fashionable catering complex.

It is a municipal monument, limited to the facades and roof of the dike house.


Layout
Vintage cafe with a second taproom where execution auctions used to be held, among other important meetings.
The pub was for regulars and commercial travellers.
On Sundays, especially in September, both rooms and the terrace are filled with pilgrims on pilgrimage to St Cornelius in the medieval church.

The conservatory along the dike:
An enormous orangery build in 2018 with high-tech electric operated roof shutters and walls. Electric overhead heating combined with underfloor heating. HR++ glass and 'full foamed' enamelled profiles. The view is unprecedented. Whatever you use this space for, everything is optimally insulated according to the very latest knowledge in the field of insulation and climate control.
The unobstructed view over the Meuse River in these four seasons orangery/conservatory is fascinating 24/7. The national flag on the stern reflects the language spoken on board. Who knows, they might come from beyond Dinant or far away France. German and Dutch flags can also be seen. In the twilight you dream away wondering what the destination might be, and it is precisely in this bend that the changing pattern of the navigation lights indicates the change of course. A special spectacle that makes many passers-by stop for a while.
From this orangery you overlook the bend with every evening this changing pattern of red port -, green starboard light in combination with bright steam - and stern light.

Two kitchens: one has the character of a rinsing kitchen, the other the character of a kitchen to prepare dishes for the 'small menu' with various equipment.

Farmhouse back house:
The back house is converted into a party room. Here you can see the original heavy trusses of the stables of the old manor farm. It looks very rustic and has remained quite authentic. Toilet group with enough toilets, showers and sinks for all genders.
The heavy attic, except for the roof, had to be able to withstand a lot like hay, sprinkles and seeds. This attic can be subdivided. However, there is a trimmed opening in the floor. With so called trimmer joists once intended for a balustrade with stairwell , to bring dining guests upstairs somewhat in contact with those who party or dine on the first floor.

Conservatory at the back:
Conservatory adjacent to the outdoor gardens for outdoor/garden parties. The outdoor gardens have a new lawn.
Storage space for outdoor furniture.


First floor
Teen bedroom. Bathroom with toilet and sink.

Unspecified huge room with incomparable 180 degree views over the river through authentic dormers and modern glass windows.
These dormers are so large that from the second floor they are experienced as bay windows with concave benches where you can actually take a seat.
A vibrant and sensational experience to overlook the meanders of the river from these 'authentic baroque bay windows'.

As far as possible. This scene can be even more beautiful.
With your own luxurious yacht, moored like a swan, at your ''own'' sturdy jetty in the Maas.


Second floor
Landing with attic.

Other floors
The back house attic:

In addition to the roof, the heavy attic had to be able to withstand a lot of rigging such as hay, sprinkles and seeds. This attic can be subdivided.

However, there is a trimmed opening in the floor. With so called trimmer joists once intended for a balustrade with stairwell , to bring dining guests upstairs somewhat in contact with those partying or dining on the first floor.

Garden
Front garden:
Riverside terrace with unprecedented views.

Backyard:
Lawn of 120 meters long and 48 meters wide on the South-West. Unobstructed sunshine throughout the day.

Side garden:
With a size of 29 by 13 meters, the side garden is particularly large. It is a huge garden for horsing around provided with professional playground equipment.


Specialties
The newspaper Brabants Dagblad of July 26, 1961 headlined: "One day at Bokhoven is a fortnight's vacation".

In this article it was written that there is nothing to do in Bokhoven except on a hot summer day and on Sundays in September. Nothing else at all.
The old village breathes seven past centuries and about two hundred villagers celebrating a good life on the best clay soil. In this village the car is watched until it is out of sight'.
Somewhat relativizing one still does. With the exception of local traffic, it is still not so crowded in the narrow streets. From an incessant stream of cyclists one doesn't look up anymore. They follow the official bicycle routes and come from across the locks from Gelderland or from 's-Hertogenbosch, go here via the dike, and the characteristic Driekoningenplein to Heusden Vesting or Vice Versa.
In the month of September the medieval church of Anthony Abbot is central as a type of pilgrimage. Pilgrims from all over the world come to Bokhoven.

Bokhoven has never completely shaken off those Middle Ages. The tomb of 'Countess Héléna de Montmorency' and 'Count Engelbrecht II of Immerseel' still attracts lovers of 'traditional sculpture'. Perhaps a comparison with the Sistine Chapel soon fails. The comparison with the 'Venus of Milo' is fairly striking.

's-Hertogenbosch itself has moved up to where the car had completely disappeared in 1961...
The famous 'city section Engelen - Haverleij' with its residential areas like retro castles has grown towards Bokhoven. A naturally resembling buffer separates the retro architecture from the partially preserved medieval architecture of the Old Bokhoven. The facilities, van Engelen - Haverleij, the tennis courts, the 18-hole golf course, ''pavilion restaurant Magnolias'', the supermarket, and the 'health center' are thus facilities near Bokhoven.
'Children's center' Antonius Abbot traditionally a 'Bokhoven elementary school' with a strong regional function has returned to Bokhoven because of the establishment in the nearby 'castle Haverleij'.

Macro-enclosure:
Commuters have a possibility to get to the 4-lane road via the main road along the Haverleij castles. (A59)
Micro access: All other roads meander over dikes, bridges, locks or meander through the landscape.
In short: the bustling city center of 's-Hertogenbosch is fifteen minutes away by car, 20 minutes by bike.

Plattegronden

Documenten

Video's

Locatie

Contact opnemen